Bij de Europese Centrale Bank staan ze met grote ogen te kijken naar de snelheid waarmee de euro keldert. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.De ECB heeft met verbazing gekeken naar de bijna verticale daling van de wisselkoers van de euro deze maand. ECB-bestuurslid Ignazio Visco zei op het Ambrosetti Forum in Italië afgelopen weekend dat het “boven elke twijfel verheven is dat de kracht waarmee de wisselkoers van de euro is gedaald groter is dan wij hadden verwacht” en dat er een risico bestaat dat de ECB met het obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro zijn doel voorbijschiet.

In de macro-economische voorspellingen die de ECB bekendmaakte tijdens het rentebesluit op 2 maart ging de centrale bank er van uit dat de euro/dollar dit jaar op 1,14 uitkomt en de daaropvolgende jaren rond dat niveau blijft. Sinds 2 maart is de euro/dollar gedaald met krap 6 procent naar 1,05, het laagste niveau sinds begin vorige eeuw.

2.Franse en Italiaanse politici zijn juist in hun nopjes met de crash in de wisselkoers van de euro, die overigens ook de zegen heeft gekregen van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. “Wat is het juiste niveau [voor de euro/dollar]”, zo luidde de retorische vraag van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. “Waarschijnlijk pariteit, 1 euro = 1 dollar”, aldus Fabius, die de uitspraken deed tegen de Franse krant Les Echos.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3.Beursrecords zijn er om gebroken te worden. De Duitse DAX is vanochtend voor het eerste boven de psychologische grens van 12.000 punten uitgekomen. De DAX, waarin exporteurs oververtegenwoordigd zijn, profiteert van de monetaire verruiming door de ECB. Bovendien is het economisch nieuws uit de Eurozone dit jaar erg meevallend geweest.

4.De AEX is er vanochtend nog niet in geslaagd de psychologische grens van 500 punten te overschrijden. Dat is echter geen enkel probleem, want de AEX staat evenals de meeste Europese aandelenindices op een hele dikke voorlopige jaarwinsten. Ten opzichte van het slot van 2014 heeft de AEX inmiddels ruim 17 procent gewonnen.

5.Ruslands geliefde grote leider Vladimir Poetin is nog steeds in geen velden of wegen te bekennen. President Poetin is sinds 5 maart niet in het openbaar gezien. Dat heeft geleid tot wilde speculatie, uiteenlopend van een paleisrevolutie tot een bezoek aan een Zwitserse zwangerschapskliniek voor de bevalling van zijn vermeende vriendin.

Het Kremlin heeft nog eens olie op het vuur gegooid door ‘nieuwe’ beelden van Poetin te laten zien in de hoop de speculatie over de toestand van de president de kop in te drukken. Het bleek echter al snel dat de opnames oud waren. En daarom is opeens een ontmoeting die Poetin vandaag moet hebben met de Kirgizische president Almazbek Atambajev opeens heel belangrijk. Over die ontmoeting hebben we nog steeds niets vernomen. Poetin zou daarentegen naar verluidt wel een grootschalige militaire oefening in het Arctisch gebied hebben aangekondigd.

6.DSM is verlost van het spreekwoordelijke blok aan het been, namelijk de basischemie-divisie harsen. DSM gaat een belang van 65 procent in de divisie verkopen aan private equity huis CVC Capital Partners. DSM en CVC gaan de activiteiten huizen in een aparte onderneming. DSM verkoopt de divisie beneden de boekwaarde en moet daarom een verlies nemen van 130 miljoen euro. De verkoop levert DSM 300 tot 350 miljoen euro in contanten op. DSM liep al geruime tijd te zeulen met Polymer Intermediates in de hoop een koper te vinden. De marges en winsten staan er namelijk al jaren lang onder druk.

7.In Duitsland staat een bank op omvallen, maar niemand lijkt zich daar zorgen over te maken. De lokale instelling Dïsseldorfer Hypothekenbank dreigt wijlen te gaan vanwege blootstelling aan de Oostenrijkse bad bank Heta, waar onlangs een gat in de balans van 7,6 miljard euro in de balans is gevonden.

Het Duitse depositogarantiestelsel, dat gerund wordt door het Duitse bankwezen, zal Dïsseldorfer Hypothekenbank overnemen en de activiteiten van de bank voortzetten. En dat zou dan de tweede keer zijn dat de bank wordt gered. Het Duitse bankwezen is namelijk te trots om Dïsseldorfer Hypothekenbank te laten omvallen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl